Modern nutida dans 3
Kursens omfattning av ämnets syfte
Den omfattning som listas här är en insikt i hur kursen modern nutida dans 3 relaterar till syftet med ämnet dansteknik för yrkesdansare, samt vilka förmågor en elev som läser kursen bör utveckla under dess gång.
- Förmåga att använda koder och konventioner som används vid dansteknisk träning.
- Kunskaper om träningsprocessens olika delar samt förmåga att tillämpa dem för att utveckla och förfina danstekniska färdigheter. Förmåga att reflektera över sin egen kunskapsutveckling i dansteknik.
- Färdigheter i att utföra dans inom den klassiska baletten och den moderna nutida dansen med för genren adekvat formspråk.
- Förmåga att anpassa dansteknik till musikaliska aspekter samt till olika typer av rum och sammanhang.
- Kunskaper om faktorer som påverkar kropp och träning.
- Förmåga att kommunicera med andra inom yrkesområdet och att använda begrepp och uttryck som är relevanta.
Centralt innehåll
Detta är det innehåll som bör läras ut inom ramarna för kursen modern nutida dans 3.
- Koder och konventioner som används vid träning.
- Träningsprocessens delar, dvs. förberedelse, uppvärmning, memorering av rörelser och feedback, kontinuerlig träning samt sambandet mellan den dagliga träningsprocessen och danstekniska utvecklingen.
- Reflektion över träningsprocessen och kunskapsutvecklingen.
- Problemlösande feedback.
- Fördjupning och utveckling av avancerad dansteknik i modern nutida dans.
- Fördjupning av rörelsevokabulär med rörelsekvaliteter som relaterar till tyngd, energi och flöde samt förhållandet till tid och rum med betoning på att intuitivt utforska, utveckla och förfina en nyansrik komplexitet av rörelsekvaliteter och konstnärligt rörelseuttryck inom den moderna nutida dansens formspråk.
- Fördjupat utforskande av nyansrika detaljer i kroppens rörelsemöjligheter.
- Anatomiskt funktionell gång och spring med betoning på höft-, knä- och fotled.
- Fördjupat arbete med anatomiskt funktionell placering och arbete med center.
- Konstnärligt förhållningssätt till träning.
- Fördjupad träning av uthållighet och fokusering.
- Fördjupning av dansens relation till och samspel med ljud, tystnad och olika typer av levande musik. Hur man tänjer, fraserar och använder gränserna mellan rörelseuttryckets frasering och musikens fraser, periodicitet, rytm och dynamik.
- Fördjupad träning av den spatiala förmågan i relation till kroppen, andra medverkande och rummet beroende på sammanhanget.
- Praktiskt undersökande och reflekterande arbetsmetoder.
- Begrepp som till exempel den moderna nutida dansens vokabulär.
Betygskriterier
Dessa är kriterier för olika betyg i kursen modern nutida dans 3.
Eleven använder med viss säkerhet koder och konventioner som förekommer vid den danstekniska träningen.
Eleven utför träningsprocessens olika delar med tillfredsställande resultat.
I träningen anpassar eleven med tillfredsställande resultat danstekniken utifrån instruktioner och feedback.
Dessutom löser eleven tekniska svårigheter med tillfredsställande resultat och följer instruktioner.
Eleven gör även enkla reflektioner över den egna kunskapsutvecklingen framför allt vad gäller anatomiskt funktionell placering och arbete med center, formkänsla, skillnader i rörelsekvaliteter och relationen till musiken.
Eleven använder med säkerhet koder och konventioner som förekommer vid den danstekniska träningen.
Eleven utför träningsprocessens olika delar med tillfredsställande resultat.
I träningen undersöker och utvecklar eleven med tillfredsställande resultat danstekniska detaljer utifrån instruktioner och feedback.
Dessutom löser eleven tekniska svårigheter med tillfredsställande resultat och deltar i gemensamma lösningar som för arbetet framåt.
Eleven gör även välgrundade reflektioner över den egna kunskapsutvecklingen framför allt vad gäller anatomiskt funktionell placering och arbete med center, formkänsla, skillnader i rörelsekvaliteter och relationen till musiken.
Eleven använder med god säkerhet koder och konventioner som förekommer vid den danstekniska träningen.
Eleven utför träningsprocessens olika delar med gott resultat.
I träningen undersöker och utvecklar eleven med gott resultat både danstekniska detaljer och helhet utifrån instruktioner och feedback.
Dessutom löser eleven tekniska svårigheter med gott resultat och tar initiativ till egna lösningar som för arbetet framåt.
Eleven gör även välgrundade och nyanserade reflektioner över den egna kunskapsutvecklingen framför allt vad gäller anatomiskt funktionell placering och arbete med center, formkänsla, skillnader i rörelsekvaliteter och relationen till musiken.
Eleven arbetar i samråd med handledare utifrån sina reflektioner uthålligt och fokuserat för att förbättra sin dansteknik.
Eleven arbetar efter samråd med handledare utifrån sina reflektioner uthålligt och fokuserat för att förbättra sin dansteknik.
Eleven arbetar efter samråd med handledare utifrån sina reflektioner uthålligt och fokuserat för att förbättra sin dansteknik.
Eleven utför med tillfredsställande resultat rörelsevokabulär med anatomiskt funktionell placering och arbete med center samt utför med tillfredsställande resultat rörelsevokabulär med artikulerade rörelser och skillnader i rörelsekvaliteter.
Eleven visar sammantaget tillfredsställande resultat när det gäller formkänsla, arbete med torso och stabilitet i dansteknik inom den moderna nutida dansens formspråk.
Eleven utför med tillfredsställande resultat rörelsevokabulär med anatomiskt funktionell placering och arbete med center samt utför med tillfredsställande resultat rörelsevokabulär med artikulerade rörelser och skillnader i rörelsekvaliteter.
Eleven visar sammantaget tillfredsställande resultat när det gäller formkänsla, arbete med torso samt stabilitet i dansteknik inom den moderna nutida dansens formspråk.
Eleven utför med gott resultat rörelsevokabulär med anatomiskt funktionell placering och arbete med center samt utför med gott resultat rörelsevokabulär med artikulerade rörelser och en komplexitet av nyanserade skillnader i rörelsekvaliteter.
Eleven visar sammantaget gott resultat när det gäller formkänsla, arbete med torso samt stabilitet i dansteknik inom den moderna nutida dansens formspråk.
Eleven förhåller sig med viss säkerhet konstnärligt till rörelsevokabulär och varierar och utvecklar rörelseuttryck efter olika krav.
Eleven förhåller sig med säkerhet konstnärligt till rörelsevokabulär och varierar, undersöker och utvecklar rörelseuttryck efter olika krav.
Eleven förhåller sig med god säkerhet konstnärligt till rörelsevokabulär och varierar, undersöker och utvecklar konsekvent rörelseuttryck efter olika krav.
Eleven tänjer, fraserar och utvecklar med tillfredsställande resultat dansens frasering och uttryck till musiken.
Dessutom förhåller eleven spatialt med tillfredsställande resultat den egna kroppen till rummet, riktningar och andra medverkande samt anpassar efter instruktioner rörelserna till olika rumsliga krav.
Eleven tänjer, fraserar, utvecklar och undersöker med tillfredsställande resultat dansens frasering och uttryck till musiken.
Eleven förhåller spatialt med tillfredsställande resultat den egna kroppen till rummet, riktningar och andra medverkande samt läser av situationen och anpassar rörelserna intuitivt till olika rumsliga krav.
Eleven tänjer, fraserar, utvecklar och undersöker konsekvent med gott resultat gränserna mellan dansens frasering och uttryck till musiken.
Dessutom förhåller eleven spatialt med gott resultat den egna kroppen till rummet, riktningar och andra medverkande samt läser av situationen och anpassar intuitivt och konsekvent rörelserna till olika rumsliga krav.
Eleven använder med viss säkerhet grundläggande begrepp och vokabulär i kommunikation med andra elever och lärare.
Eleven använder med säkerhet grundläggande begrepp och vokabulär i kommunikation med andra elever och lärare.
Eleven använder med god säkerhet grundläggande begrepp och vokabulär i kommunikation med andra.
När eleven samråder med handledare bedömer hen med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
När eleven samråder med handledare bedömer hen med säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
När eleven samråder med handledare bedömer hen med god säkerhet den egna förmågan och situationens krav.
"För godkända betyg måste elevens kunskaper motsvara minst
samtliga delar av betygskriterierna för betyget E eller samtliga
delar av betygskriterierna för betyget godkänt inom
vuxenutbildningen."
"Läraren sätter det betyg som sammantaget bäst motsvarar elevens
kunskaper. Även om elevens kunskaper varierar något inom spannet
E-A, så är det den sammantaget bäst motsvarande nivån som också
är den som blir betyget. Läraren sätter betyget C eller A när
elevens kunskaper sammantaget bäst motsvarar betygskriterierna
för något av dessa betyg."
"Läraren sätter betyget B eller D om den sammantagna bedömningen
är att elevens kunskaper bäst motsvarar en nivå mellan betygen A
och C eller C och E."